آموزش هنرهای تجسمی

آموزش هنرهای تجسمی به کودکان و نوجوانان : 

آموزش دکوراسیون و طراحی داخلی  : 

هنر جنبه های مختلفی دارد و می توان آن را در ابعاد بسیار گسترده ای دنبال کرد. یکی از گسترده ترین و جذاب ترین جنبه های هنر، هنرهای تجسمی نام دارد. هنرهای تجسمی آن دسته از خلاقیت هایی هستند که می توانیم آنها را ببینیم، نه چیزی که شبیه هنرهای شنیداری که تنها آنها را می شنویم.

آنها تنوع بالایی دارند و زیر شاخه های بسیار متعددی را شامل می شوند. از آثار هنری که روی دیوار خانه آویزان شده گرفته تا فیلمی که تماشا می کنید، همگی می توانند در دسته آموزش هنرهای تجسمی قرار بگیرند. در این جا بیشتر با هنرهای تجسمی و زیر شاخه های آن آشنا می شویم.

هنرهای تجسمی چطور تعریف می شود؟

هنرهای تجسمی اشکالی از هنر هستند که بر خلق آثاری متمرکز می ‌شوند که عمدتاً از محیط بصری استفاده می ‌کنند و در عین حال سعی در انتقال پیام‌ های مرتبط با احساسات، ایده‌ های هنرمند یا اطلاعات را دارند. در واقع در آموزش هنرهای تجسمی تلاش ها بر این است تا یک پیام مشخص از طریق خلق آثار به بیننده انتقال یابد. حال این پیام بسته به نوع و ماهیت کاری که انجام می شود می تواند متفاوت باشد.

تاریخچه هنرهای تجسمی

هنر به تنهایی به عنوان یک اصطلاح تاریخچه جالبی دارد. آن در طول قرون وسطی بیشتر جنبه علمی داشتند و شامل خلق چیزی برای تماشای مردم نمی شدند. هنر در آن دوره شامل هفت حوزه دستور زبان، بلاغت، منطق، حساب، هندسه، نجوم و موسیقی بود. این هنرها را به عنوان هنرهای زیبا می شناختند.

در قرن های بعد مردم متوجه شدند که بین علم و هنر تفاوت وجود دارد و در آن دوره عبارت هنرهای زیبا به معنای هر چیزی بود که برای خشنود کردن حواس ایجاد شده بود. در نتیجه در ادامه این هنر شامل عناوین دیگری از جمله موسیقی، اپرا، ادبیات و یک عنوان دیگر به نام هنرهای تجسمی شد. در این شاخه هنرهایی مانند نقاشی، مجسمه سازی، معماری و هنرهای تزئینی جای داشت. در دوره های بعدی آموزش هنرهای تجسمی زیر شاخه های متعدد دیگری را نیز شامل شد و این هنر دائما در حال گسترش بود تا به نقطه ای که اکنون در آن قرار گرفته است رسید.

هنرهای تجسمی شامل چه انواعی از هنر می شود؟

هنرهای تجسمی سه زیر شاخه اصلی را شامل می شود: هنرهای زیبا (نقاشی، طراحی، گرافیک، مجسمه سازی، معماری)، هنر تزئینی (ملیله کاری، سرامیک، هنر معرق، هنر شیشه، هنر جواهرات) و هنر معاصر (عکاسی هنری، چاپ هنری، ویدئو، انیمیشن و هنرهای گرافیکی) این رشته به حوزه های مشابهی مانند هنر و تاریخ هنر، طراحی گرافیک و مطالعات فرهنگی مربوط می شود.

از این رو در کلاس هنرهای تجسمی می توان شاخه های مختلفی را دنبال کرد. هنرهای تجسمی شامل رسانه هایی مانند طراحی، نقاشی، مجسمه سازی، معماری، عکاسی، فیلم و چاپ است. بسیاری از این آثار هنری برای تحریک ما از طریق یک تجربه بصری ایجاد شده اند. وقتی به آنها نگاه می کنیم، اغلب نوعی احساس را تحریک می کنند.

در آموزش هنرهای تجسمی، مقوله ای به نام هنرهای تزئینی یا صنایع دستی نیز وجود دارد که می توان آن را یکی از گسترده ترین و خلاقانه ترین شاخه از این هنر دانست. این هنری است که سودمندتر است و کارکردی منحصر به فرد دارد، اما سبک هنری خود را حفظ می کند و هنوز برای خلق آثار متمایز و خلاقانه، به استعداد نیاز دارد. هنرهای تزیینی شامل سرامیک، مبلمان سازی، منسوجات، طراحی داخلی، ساخت جواهرات، صنایع دستی فلز و نجاری است.

هنرهای تجسمی در سه سبک مختلف دنبال می شود

زمانی که وارد مبحث آموزش هنرهای تجسمی می شویم، این هنر را می توان در سه زیر مجموعه دنبال کرد. این دسته بندی جدای از آن دسته بندی بالاست که کلاس هنرهای تجسمی را به سه شاخه هنرهای زیبا، هنرهای تزئینی و هنر معاصر دسته بندی می کند.

در این دسته بندی هنرهای تجسمی از بعد درک، نوع دیده شدن، نوع اجرا و همچنین نوع ابزاری که روی اجرای کارها موثر است از هم متمایز می شوند. هنرهای تجسمی را می توان به هنر انتزاعی، هنر ذهنی و هنر تصویری دسته بندی کرد.

در شاخه هنرهای تجسمی تصویری، هدف نمایش تصویری از واقعیت است. در واقع در آن سوژه های واقعی به تصویر کشیده می شوند و می توان به راحتی پیام مشخص یک اثر هنری مانند یک نقاشی یا یک مجسمه را در این سبک هنری تشخیص داد.

دسته بعدی هنرهای تجسمی از نوع انتزاعی هستند که هدف شان نشان دادن چیزی جدای از واقعیت است. درست برعکس هنر تصویری در این سبک سوژه های واقعی در تصویری متفاوت از واقعیت نمایش داده می شوند و در آن بیشتر روی خطوط و اشکال به شکلی متفاوت و متمرکز تاکید می شود. این هنر را هم می توان در آثار نقاشی و طراحی و هم در آثار مجسمه سازی و … دنبال کرد.

دسته آخر، هنرهای ذهنی است. این هنر دقیقا فراتر از هنر انتزاعی است و در آن هیچ تصویر و سوژه ای از واقعیت وجود ندارد. این آثار را به عنوان آثار غیر عینی نیز می شناسند و هدف آنها صرفا زیبایی شناختی محض است.

حال تمام شاخه ها و انواع آموزش هنرهای تجسمی که پیش از این به آنها اشاره شد می توانند در هر یک از این سبک ها اجرا شده و دنبال شوند. همین ویژگی تنوع بیشتری را به هنرهای تجسمی می بخشد و می توان دید که تا چه اندازه این هنر گسترده است و آموزش های آن می تواند متنوع باشد.

هنر عمومی چیست و چه ارتباطی با هنرهای تجسمی دارد؟

هنرهای تجسمی را می توان به عنوان بخش اعظمی از هنر عمومی تعریف کرد. هنر عمومی دقیقا همین طور تعریف می شود، هنر در فضاهای عمومی. چیزی که در آموزش هنرهای تجسمی نیز مطرح می شود، چرا که بیشتر این آثار در فضاهای عمومی و در مکان های متفاوت به نمایش گذاشته می شوند.

اصطلاح هنر عمومی ممکن است تصاویری از مجسمه های برنزی تاریخی یک سرباز سوار بر اسب در یک پارک را تداعی کند. امروزه اما با گسترش بیشتر هنرهای تجسمی، هنر عمومی نیز می تواند طیف وسیعی از اشکال، اندازه ها و مقیاس ها را داشته باشد. این هنرها می توانند دائمی یا موقتی باشند.

هنر عمومی می تواند در هر یک از زیر شاخه های هنرهای تجسمی مشاهده شود. این هنر می تواند شامل نقاشی های دیواری، مجسمه سازی، یادبود ها، آثار معماری، هنرهای اجتماعی، رسانه های دیجیتالی جدید و … باشد. در جشنواره ها، رویداد ها و نمایشگاه ها می توان به صورت گسترده با آثار مختلف هنر تجسمی، به عنوان هنر عمومی آشنا شد.

آموزش هنرهای تجسمی چه مزیت هایی دارد؟

آموزش هنرهای تجسمی مزیت های بسیار گسترده ای دارد. قطعا یکی از مهم ترین آنها هم ارتباطی است که بین افراد از طریق یک هنر مجسم و بصری برقرار می شود. در واقع شاخه های مختلف هنرهای تجسمی می تواند بین جوامع مختلف ارتباط برقرار کرده و درک فرهنگی بین جوامع را به کمک آثار هنری خلق شده افزایش دهد. برای مثال زمانی که یک اثر هنری صنایع دستی از یک فرهنگ به فرهنگ دیگر می رود، به خوبی می تواند ارزش های یک جامعه را به دیگر جوامع بشناساند. همین راهی ساده برای برقراری ارتباط بین افراد و جوامع مختلف است.

خصوصا این که هنرهای تجسمی همگی به عنوان یک هنر بصری یا دیداری شناخته می شوند و به همین دلیل بهترین شیوه برای برقراری ارتباط خواهند بود. به همین ترتیب که درک فرهنگی و ارتباط بین جوامع بیشتر می شود، این هنرها می توانند موجب افزایش گفت و گو بین افراد مختلف شوند. افرادی که شاید پیش از این هیچ ارتباط و ربطی به هم نداشتند. هنر خود به تنهایی می تواند ارتباط و انسجام را افزایش دهد و آموزش هنرهای تجسمی بیش از هر چیزی می تواند این کار را انجام دهد. آموزش هنرهای تجسمی به کودکان می تواند ذهن آنها را برای ورود به جامعه و برقراری ارتباط اجتماعی آماده تر کند.

این هنرها در هر سبک و نوعی که باشند به خوبی می توانند مشکلات اجتماعی را به تصویر بکشند. آنها در بسیاری از دوره ها راهی برای بیان اعتراض های اجتماعی و به تصویر کشیدن وضع جوامع مختلف بوده اند. مورد مهم دیگر این که هنرهای تجسمی می توانند بخش اعظمی از هنر و تاریخ هنری باشند. با دنبال کردن آثار مختلف هنرهای تجسمی می توان به دوره های تاریخی مختلفی رسید و با یک اثر بصری و قابل درک، فهم بهتری از تاریخ و گذشتگان داشت.

در کنار مزیت های بالا، مزیت عمده شرکت در کلاس هنرهای تجسمی و گذراندن آموزش های این هنرها متوجه خود هنرجویان است. آنها می توانند با یادگیری یک مهارت هنری علاوه بر لذت بردن و شناخته شدن به عنوان یک هنرمند، وارد یک حرفه شوند و از این طریق کسب درآمد داشته باشند.

کلاس هنرهای تجسمی و آموزش هایی که در آن جای می گیرد

در شاخه آموزش هنرهای تجسمی دوره ها و کلاس های مختلفی برگزار می شود. این هنرها در شاخه های مختلف، هم در آموزشگاه های هنری و دوره های آموزشی آموزش داده می شوند و هم می توان بسیاری از این هنرها را در دانشگاه و به عنوان یک رشته تحصیلی دنبال کرد.

دانشجویان هنرهای تجسمی معمولا این شانس را دارند که در مورد فرهنگ بیان بصری، پست مدرنیسم، انیمیشن، تاریخ هنر، فیلم، طراحی گرافیکی، عکاسی، رسانه های چاپی و … بیاموزند. فارغ التحصیلان شایستگی های عمومی برای کشف پیام هنری بیان شده در زبان بصری و همچنین انجام خلاقیت های کاربردی یا زیبایی شناختی با استفاده از مواد و تکنیک های مختلف پایه را در آموزش هنرهای تجسمی به دست خواهند آورد.

در کلاس هنرهای تجسمی هنرجویان می توانند دانش تکنیک های طراحی را به دست بیاورند، در استفاده از رنگ ها برای خلق آثار مختلف تسلط پیدا کنند و تئوری های ترکیب هنرهای مختلف را درک کنند. از این رو در آموزش هنرهای تجسمی هنرجو با طیف گسترده ای از هنرها آشنا می شود. برای مثال در آموزش مجسمه سازی به احتمال زیاد هنرجو با هنر نقاشی یا هنر طراحی نیز آشنا می شود.

نکته مهم تر این که آموزش هنرهای تجسمی تنها به بزرگسالان محدود نمی شود. اکنون با توجه به افزایش محبوبیت و توجه به هنرهای تجسمی در شاخه های مختلف و برگزاری دوره های تخصصی پایه تا پیشرفته در آموزشگاه های هنری، امکان بهره بردن کودکان و نوجوانان نیز از این آموزش ها وجود دارد. آنها می توانند با شرکت در کلاس های آموزش هنرهای تجسمی به کودکان، در زیر شاخه های مختلف این هنر از جمله مجسمه سازی، آموزش نقاشی، آموزش عکاسی و … با ابعاد مختلف این هنر آشنا شوند.

در دوره های آموزش هنرهای تجسمی چه کلاس هایی برگزار می شود؟

در آموزشگاه پویااندیش و در دپارتمان هنرهای تجسمی، متقاضیان و علاقه مندان به کلاس هنرهای تجسمی می توانند در شاخه های مختلف این هنر ثبت نام کرده و در ادامه با گذراندن این دوره ها به یک هنرمند برجسته در زمینه هنرهای تجسمی تبدیل شود. در بخش آموزش بزرگسالان می توان به آموزش های زیر اشاره کرد:

  • آموزش نقش برجسته
  • آموزش مجسمه سازی که خود شامل آموزش مجسمه سازی با فلز، مجسمه سازی با چوب و … می شود
  • آموزش لعاب
  • سفالگری و آموزش سفالگری
  • آموزش پتینه کاری
  • آموزش نقاشی
  • آموزش معرق کاری
  • آموزش منبت کاری
  • آموزش عکاسی
  • آموزش ریخته گری برنز در مجسمه سازی و …

از طرفی نیز می توان آموزش هنرهای تجسمی را در دوره های مرتبط با دکوراسیون و طراحی داخلی نیز دنبال کرد. دوره های آموزش ماکت سازی، طراحی دکوراسیون داخلی، طراحی نورپردازی و آموزش کار با نرم افزارهای گرافیکی در این دسته هستند.

کلاس هنرهای تجسمی برای کودکان و نوجوانان نیز برگزار می شود و در در آموزش هنرهای تجسمی به کودکان می توان به کلاس ها و دوره های زیر اشاره کرد:

  • مجسمه سازی ویژه کودکان
  • مجسمه سازی ویژه نوجوانان
  • کلاس نقاشی برای کودکان
  • سفالگری کودکان

فرصت های شغلی برای فارغ التحصیلان هنرهای تجسمی شامل چه مواردی می شود؟

هدف از شرکت در کلاس هنرهای تجسمی الزاما برای سرگرمی و یادگیری یک هنر نیست. می توان از آموزش هنرهای تجسمی برای کسب درآمد و یافتن یک شغل ایده آل نیز استفاده کرد. گذراندن دوره های آموزش هنرهای تجسمی فرصت های شغلی متعددی را برای هنرجویان و فارغ التحصیلان فراهم می کند. در درجه اول آنها می توانند همان شاخه هنری که یاد گرفته اند را آموزش دهند و به عنوان مدرس هنرهای تجسمی مشغول به کار شوند.

در ابعاد حرفه ای تر آنها می توانند وارد بازار کار مرتبط با هنری که آموخته اند شوند. برای مثال می توان به حرفه عکاسی اشاره کرد. میکاپ آرتیست یا عکاس خبری دیگر زمینه های شغلی موجود است. فعالیت در انتشاراتی ها یا فعالیت به عنوان یک طراح گرافیکی نیز فرصت شغلی بی نظیری محسوب می شود.

آنها می توانند به عنوان یک هنرمند صنایع دستی شناخته شده کار کنند. طراح نمایشگاهی شوند یا در زمینه طراحی گرافیکی و تصویر گری مشغول به کار شوند. فعالیت در زمینه های نجاری، مجسمه سازی، کار با شیشه، خلاقیت با چوب، دکوراسیون داخلی و … از دیگر زمینه های شغلی است که برای هنرجویان رشته هنرهای تجسمی وجود دارد. طیف مشاغل و حرفه هایی که آنها می توانند بعد از گذراندن کلاس هنرهای تجسمی مربوطه وارد آن شوند بسیار گسترده تر و متنوع تر است.

5/5 - (3 امتیاز)